Ανακοινώσεις
26/11/2013
ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ: Προέχει η προστασία των καταναλωτών

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία δεν ιδρύθηκε και δε λειτουργεί Ανεξάρτητη Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΑΑΑΤ). Οι Αρμόδιοι, για να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις με αδιαφάνεια και όπως τους βολεύει μεταξύ τους διατηρούν ένα αναχρονιστικό Συμβούλιο όπου «τζιείνοι παπάες τζιείνοι τατάες».

Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (Π.Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ), θέλει να είναι θετική και να επικροτήσει την προσπάθεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στο θέμα της σαλμονέλας σε κοτόπουλα και αυγά και να εκφράσει την ικανοποίηση της για την αμεσότητα της θανάτωσης των κοτόπουλων.

Δεν μπορεί όμως να συμφωνήσει με τη στάση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή να υποστηρίζει και να προστατεύει δημόσια αλλά και στην πράξη την φάρμα, στην οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα, με το να μην τη δημοσιοποιεί.

Δεν είναι αυτός ο πρώτιστος ρόλος των υπηρεσιών του κράτους. Δεν είναι δυνατό προστατεύοντας τη μια φάρμα να αφήνει στο έλεος της αγοράς και απροστάτευτους τους καταναλωτές και κυρίως τα μικρά παιδιά, που έτσι και με ευθύνη τους, εκτίθεται η υγεία τους σε κίνδυνο.

Δεν αντιλαμβάνεται επίσης ο διευθυντής, ότι με το να προστατεύει, για δικούς του λόγους, τη μια φάρμα αφήνει εκτεθειμένες όλες τις άλλες φάρμες και κυρίως όλες όσες προέρχονται από την Πάφο;

Καλούμε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να αναθεωρήσουν αυτή τη λανθασμένη και επικίνδυνη πρακτική και να ανακοινώσουν πάραυτα το όνομα της φάρμας και των αυγών, όπως και τις σειρές και ημερομηνίες παραγωγής τους, ώστε οι καταναλωτές να τα αναγνωρίσουν και να αποφύγουν την κατανάλωση τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, εμείς καλούμε τους καταναλωτές να αποφύγουν την αγορά και κατανάλωση όλων των κοτόπουλων και αυγών με προέλευση την Πάφο.

Για πολλοστή δε φορά ζητούμε από την κυβέρνηση, στο ανώτατο της επίπεδο, να προχωρήσει άμεσα στην αποστολή σχετικού νομοσχεδίου στη βουλή για τη δημιουργία και στην Κύπρο της ΑΑΑΤ, με βάσει το πρότυπο των αντίστοιχων στην ΕΕ. 


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by