Ανακοινώσεις
24/07/2007
Έτσι πρωτιές να μας λείπουν! Κύπρος: 200% ψηλότερες οι τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα σε σύγκριση με την Πολωνία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat της Ε.Ε. για το 2006, το καλάθι της Κύπριας νοικοκυράς ήταν το πιο ακριβό σ’ όλη την Ευρώπη. Η Κύπρος κατείχε ρε¬κόρ ψηλών τιμών στο γάλα, το τυρί και τα αβγά. Στα γαλακτοκομικά προϊόντα βρισκόμασταν στο 139% του μέσου κοινοτικού όρου των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. 

Η Ελλάδα είναι μόλις δεύτερη με 138%, ενώ τις φθηνότερες τιμές στα γα¬λακτοκομικά προϊόντα είχε η Πολωνία με 67% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Η Κύπρος καταλαμβάνει την 9η θέση στον κα¬τάλογο των ακριβότερων κρατών μελών της Ε.Ε. στα φαγητά και στα μη αλκοολούχα ποτά με ποσοστό 107%, ενώ βρίσκεται στην 10η θέση των ψηλότερων τιμών στο ψωμί και τα δημητριακά με 108% του μέσου κοινοτικού όρου. Τα πράγ¬ματα είναι καλύτερα με τις τιμές του κρέατος καθώς η Κύπρος κατατάσσεται στην 15η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε με ποσοστό 81% του μέσου όρου.

Στα αλκοολούχα ποτά, η Κύπρος βρίσκεται με¬ταξύ των κρατών-μελών με τις ψηλότερες τιμές. Κατατάσσε¬ται στην 6η θέση με 118% του μέσου κοινοτικού όρου ενώ στα τσιγάρα οι τιμές είναι κάπως πιο χαμηλές τοποθετώντας την Κύπρο στην 11η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών, με μέσο κοινοτικό όρο 95%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει την ανομοιομορφία στις τιμές μεταξύ των κρατών που συμμετείχαν στην .έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έγινε σύγκριση με¬ταξύ 500 προϊόντων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το καλάθι της νοι¬κοκυράς είναι 250% ακριβότερο στη Δανία συγκριτικά με τη Βουλγαρία, ενώ όπως προκύπτει οι τιμές στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι 200% ψηλότερες στην Κύπρο σε σύγκριση με την Πολωνία.


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by