Ανακοινώσεις
21/05/2013
Προσοχή στα κοτόπουλα ψημένα ή/και ωμά…

Το περασμένο Σάββατο 18/05/2013 καταγγέλθηκε στην Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, ακραία σοβαρό περιστατικό διατροφικού σκανδάλου. Πρόκειται για κοτόπουλο από ψησταριά με παγκύπριο δίκτυο πωλήσεων.

Το συγκεκριμένο κοτόπουλο αγοράστηκε μαζί με άλλα είδη τροφίμων το μεσημέρι και καταναλώθηκε από οικογένεια, συγκεκριμένα από τους δύο γονείς και δύο παιδάκια ενός και δύο χρόνων.

Μετά το γεύμα η κοπέλα υπηρεσίας πήρε το υπόλοιπο κοτόπουλο να το καθαρίσει από τα κόκαλα, οπότε διαπίστωσε την ύπαρξη ζωντανών σκουληκιών στις κλειδώσεις των κοκάλων. Τα σκουλήκια, εκτός των άμεσα ενδιαφερόμενων, τα είδαν δημοσιογράφοι και λειτουργοί ενός τηλεοπτικού καναλιού και δικός μας άνθρωπος.

Εμείς, παρά το ότι ήταν Σάββατο το καταγγείλαμε άμεσα το περιστατικό στο διευθυντή της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας για ψημένα φαγητά και στον διευθυντή της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας για ωμά κρέατα. Και οι δύο ανταποκρίθηκαν άμεσα και εντοπίστηκε ο προμηθευτής των κοτόπουλων από χώρα της Λατινικής Αμερικής και δεσμευτήκαν, σύμφωνα με το διευθυντή, τα απομείναντα αποθέματα για να μην καταναλωθούν αλλά και για τις σχετικές έρευνες.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες είχαμε και καταγγελίες για πώληση στην αγορά ωμών κοτόπουλων χωρίς συσκευασία και χωρίς οποιαδήποτε σήμανση, πράγμα που είναι παράνομο. Πολύ πιθανό να ήταν από τα ίδια κοτόπουλα με αυτά της ψησταριάς γιατί και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η πώληση γινόταν σε προσφορές με μειωμένες τιμές.

Εμείς, παρόλο που αναγνωρίζουμε την απόλυτη ανάγκη δημοσιοποίησης και ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για σκοπούς προστασίας, δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί δεν έχουμε αρμοδιότητα σύμφωνα με το νόμο. Η ευθύνη είναι στις κρατικές υπηρεσίες, που έχουν επίσης την ευθύνη να οδηγήσουν την υπόθεση στη δικαιοσύνη για παραδειγματική τιμωρία παντός υπευθύνου.

Θεωρούμε αναγκαίο να συμβουλέψουμε τους καταναλωτές, τώρα με την κρίση, να είναι καχύποπτοι και διπλά προσεχτικοί σε προσφορές πώλησης τροφίμων και να μην αγοράζουν τρόφιμα χωρίς συσκευασία και τις απαραίτητες σημάνσεις προέλευσης και ημερομηνίες παραγωγής και λήξης και να φυλάσσουν, σε κάθε περίπτωση, τις αποδείξεις. 


Copyright @ 2009-2020. Design & Development by Cytacom Solutions Ltd
 
Hosted by